През 1853 г. руският генерал-губернатор на Източен Сибир граф Николай Муравиев-Амурски докладва, че според

...
През 1853 г. руският генерал-губернатор на Източен Сибир граф Николай Муравиев-Амурски докладва, че според
Коментари Харесай

Армията на САЩ обясни защо хеликоптерите в Аляска са със ски

През 1853 година руският генерал-губернатор на Източен Сибир граф Николай Муравиев-Амурски рапортува, че съгласно него раздялата с територията е неизбежна, защото разноските за поддръжка на американските съветски владения са обилни.

Същевременно със цената на продажбата ѝ би се спомогнало да се укрепят позициите на Русия в Азия по тихоокеанското крайбрежие против разрастващото се навлизане и въздействие на Британската империя в Северния Пасифик.

В последна сметка със загубата на Русия в Кримската война окончателно се затвърждава убеждението, че заради мощния английски флот е безсмислено директното притежание на ледените планински територии в Америка и през 1867 година „ куфарът с лед “ е продаден на Съединени американски щати.

От страна на американския Конгрес сделката наподобява извънредно неизгодна, тъй като е обвързвана със обилни разноски по поддръжката на това голямо и отдалечено от източното крайбрежие притежание, а с изключение на това гражданската война е разорила хазната.

Чекът за 7,2 млн. $,
употребен за покупката на Аляска



За съветската позиция по продажбата решаваща е ролята на министъра на външните работи Александър Горчаков, който на Берлинския конгрес заема профренска позиция с цел баланс на силите, като в същото време е упрекнат от Московския славянски комитет, че е предал ползите на българите. Сред най-видните непрекъснати критици на външната му политика са Иван Аксаков, Константин Победоносцев, писателят Фьодор Достоевски и императрица Мария Александровна.

На 18 октомври 1867 година Аляска публично минава в патримониума на Съединените щати. Същия ден в Съединени американски щати е въведен публично и григорианския календар и жителите на Аляска от 5 октомври се разсънват на 18 октомври. За 19 век и изобщо в историята на САЩ покупката на Аляска се оказва второто по значителност териториално уголемение след покупката на Луизиана.

В началото на века в Съединени американски щати се разраства треска за злато, а находищата на нефт и газ в района се правят оценка планирано на 100 – 180 милиарда $.

В момента Аляска е 49-ият щат на Съединени американски щати, признат на 3 януари 1959 година Площа му е 1 717 856 km². Население на 1 януари 2017 година 739 795 души. Аляска, дружно с Хавайските острови са двата единствени щата на Съединени американски щати, които са отделени от главната територия на страната.

Днес Аляска е един от най-богатите щати в Съединени американски щати с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията от към 74 хиляди $. През 1976 г. популацията на Аляска внася ремонти в щатската конституция като създава Алясканския непрекъснат фонд. Той влага част от приходите от минералите, както и от нефтопровода Трансаляска, „ с цел да облагодетелства всички аляскански генерации “. През март 2005 година наличните средства на фонда са над $30 млрд.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР